STIL DE VIAȚĂ

6 metode cum să-i faci pe copii SĂ BEA APĂ

Cum să-i faci pe copii să bea apă poate fi uneori o misiune imposibilă. Un adult poate adopta un obicei sănătos dacă înțelege beneficiile lui. Dar copiii, pe de altă parte, nu au aceeași voință de a-și impune un obicei, cât de sănătos ar fi el.

Plus că de cele mai mult ori sunt atât e prinși cu joaca încât uită și de foame și de sete. Iar când au la îndemână sucuri, băuturi cu cacao și alte opțiuni care mai degrabă deshidratează decât hidratează, lupta pare pierdută.

Să stai cu gura pe ei ”ai băut apă?” sau ”bea apă cu jumătate de oră înainte de masă!” este obositor, frustrant și ineficient. Din experiența cu copiii mei îți pot da 6 idei prin care să-i faci să bea mai multă apă și astfel, să îi ajuți să fie mai hidratați.

1. Fii un exemplu tu însuți

Cea mai indicată metodă de a transmite un mesaj este prin exemplul personal. Dacă tu însuți uiți să bei apă, atunci primul pas este să fii tu un exemplu de hidratare. Nu, cafeaua nu este apă, deci nu se socotește la numărul de pahare necesare pe zi. Copiii imită, fie lucruri bune și constructive, fie obiceiuri destructive. Dacă fumezi și bei cafea, șanse ca copilul tău să ajungă să fumeze și să bea cafea sunt foarte mari. Dacă bei apă, la fel. Tu alegi, în mare măsură, ce obiceiuri adoptă copilul tău. Faptele vorbesc mai bine decât o mie de cuvinte.

Foto: Unsplash.com

2. Fă apa accesibilă

Dacă apa din casă se găsește doar într-un bidon de 8 litri, greu de manevrat chiar și pentru un adult, atunci nici măcar tu nu vei bea suficientă apă. Când pentru fiecare pahar trebuie să ridici câteva kilograme, să încerci să nu dai pe-afară din pahar și apoi să pui bidonul la loc, așa-i că nu o vei face prea des? Cu atât mai puțin un copil.

Soluția este ca accesul la apă să fie simplu și ușor, ca un dozator, spre exemplu, instalat la înălțimea copilului tău. Asta în bucătărie. Dar apă nu trebuie să se găsească doar în bucătărie.

Acolo copiii intră doar când le e foame și a bea apă chiar înainte de masă sau în timpul mesei nu este o idee bună pentru digestie. 30 de minute înainte de masă e perfect.

Așadar, următorul pas este să pui sticle (nu de plastic) cu apă în mai multe locuri din casă. Sau o cană de 1 litru, sau mai mică, și 2 pahare lângă ea, așezate frumos pe o tavă. Pe masa din salon, pe holul de la intrare în casă și chiar pe un dulap din baie, dacă e destul loc în baia ta. Cam ca la SPA, înțelegi ideea. Nici nu e nevoie să le mai zici copiilor ”veniți să beți apă!”, o vor face singuri, foarte entuziasmați de noua ”jucărie”. Cum să-i faci pe copii să bea apă devine o provocare pentru toată familia.

3. Căni și paie speciale pentru apă

O altă idee este să le pui acolo, pe tăvi, căni jucăușe, colorate, cu personajele lor preferate din desene animate. Sau să lași paharele simple dar să le cumperi paie speciale, cum ar fi cele din inox.

Copiilor le place mult să bea cu paiul, iar dacă paiul este diferit ori neobișnuit față de ce au văzut până acum, un avantaj în plus pentru a-i face interesați de apă. Un lucru trebuie să fie foarte clar. Acele obiecte sunt doar pentru apă. Nu pentru sucuri, nu pentru cacao cu lapte, nu pentru alte băuturi. Doar pentru apă.

 

4. Fă apa gustoasă

Nu, nu pune lămâie în ea, nu vrei acizii din citrice toată ziua pe dinții copiilor tăi. Dar poți pune fructe mai puțin acide care să-i dea apei o aromă subtilă și irezistibilă. Sau chiar frunze și tulpini de zarzavaturi aromate. Mie, personal, îmi place gustul apei și așa cum este ea, adică fără gust, neutră. Beau apă din plăcere și fără să o aromez.

Dar multora nu le place, copii ori adulți, și nu sunt deloc atrași să consume ceva fără niciun gust. Soțul meu, spre exemplu, acum mare băutor de apă, până de curând bea doar dimineața și seara, în total nici măcar 3 pahare de apă pe zi. Când a început să își pună diverse plante în apă, nu mai sare peste hidratare 😀

Așadar, în cănile pe care le-ai așezat strategic prin casă și pe terasă pune felii de castraveți, de mere aromate, tulpină de țelină tăiată cuburi sau ori altceva ce-ți pare atrăgător la gust. Experimentează, vezi ce le palce și ce nu. Întreabă-i, implică-i, fă-i să ia parte din acțiune și din decizii. Vei vedea că fiecare are preferința lui de ”apă tonică”.

Poți lăsa ”umplutura” pentru 2 sau 3 re-umpleri cu apă ale vasului, apoi aruncă-le la compost sau mănâncă-le. Asta dacă nu te deranjează că sunt mai fade la gust. Și apoi pune altele proaspăt tăiate la loc.

Foto: Unsplash.com

5. Fă din apă un joc

Acest punct este ca o continuare la cel anterior. Dacă hidratarea și băutul apei este distractivă, atunci copiii sigur se vor implica. Simplu, lor le place distracția. Dacă ai o grădină cu ierburi aromatice, mergeți împreună să tăiați câteva crenguțe. Dacă ei sunt suficient de mari, pot tăia singuri cu foarfeca lor.

Apoi, după ce le spălați, băgați-le în niște borcane curate și puneți apă peste ele. E în mare trend să bei apa din borcan și mult timp eu nu am făcut decât să-l evit. Mi s-a părut stupid, de ce să bei apă din borcan când ai pahare, căni și sticle?!

Întâmplarea a făcut să cumpărăm niște măsline într-un borcan gradat. De genul pe care îl păstrezi după ce se termină măslinele, nu-l arunci în containerul de reciclare de sticle, atât de frumos ce e. Și din una în alta acum numai din el beau apă când stau la birou. Are 1 litru, îl umplu de apă și pun din grădină frunze proaspete. De lavandă, rozmarin, salvie, cimbru, mentă, oregano, melisa, busuioc, eucalipt, coriandru, pătrunjel, etc, nu toate de-odată, firește, în funcție de ce am chef.

Așa mi-a venit și ideea acestui articol, de fapt. Când copiii mei au devenit brusc interesați de activitatea de aromare a apei dar și de a bea din ea după. Așadar, fiecare copil să aibă borcanul lui și fiecare să își aleagă singur ierburile. Apa cu ierburi aromatice e așa proaspătă și înmiresmată încât nu te-ai mai opri din băut.

Acest joc merge și pentru sticlele de inox cu gâtul larg. Sau pentru termosurile pe care le iau copiii cu ei la școală sau când pleacă de acasă la diverse activități. Apa rămâne proaspătă și bună chiar și după o zi, deci vor fi motivați de ceva bun și aromat să bea mai des apă. Dacă nu ai grădină cu tufe aromatice și nici ghivece la ferestre ori pe terasa de la bloc, acum este momentul să începi un proiect de mini-grădinărit (implică-i și pe copii).

O altă modalitate de a îmbogăți gustul apei cu ierburi aromatice este să le folosești uscate, ca pentru ceai. Culese de tine ori de voi de pe câmpii ori cumpărate de piață, plafar, magazin, etc. Spre exemplu, un buchet uscat de lavandă sau de mușețel. Nu bucățele mici, nu foricelele sau frunzulițele mărunțite, ca să nu fie nevoie să strecori.

Cum să-i faci pe copii SĂ BEA APĂ

Foto: Unsplash.com

6. Apă din fructe

Dacă ai aplicat toate ideile de mai sus și culoarea urinei copiilor tăi este tot galbenă, e cazul să le mărești porțiile de fructe și zarzavaturi crude. Mai multe despre cum să testezi acasă dacă ești hidratat sau nu, în acest articol.

Sau să le dai mai des gustări și chiar mese întregi formate din acestea – de genul ca întreg micul dejun să fie compus din fructe. Pentru că mare parte din fructe și zarzavaturi este apă, nu te gândi de două ori.

Nu, nu zic să le faci sucuri de fructe, stai, nu fugi să cumperi storcător. Ci fructele întregi, așa cum se găsesc în mod natural, cu toate părțile lor constituente, cu coajă, fibre, etc. Ce poate fi mai sănătos decât să mănânce niște alimente foarte bogate în fibre, minerale, vitamine, antioxidanți, carbohidrați și APĂ?

Potrivit unuia dintre cele mai mari studii epidemiologice realizat vreodată, cauza principală a bolilor cardiovasculare, cancerului ori a diabetului este că nu mâncăm suficiente fructe. Așa că, pentru hidratare dar și pentru prevenirea multor afecțiuni, mărește porțiile de fructe! În acest articol îți dau câteva idei și pentru cum să introduci fructe în cât mai multe mese din zi.

Foto: Unsplash.com

Scrie-mi, te rog, în comentarii, de câte din aceste trucuri știai deja sau câte puneai și până acum în practică.

Tu ce idei ai despre cum să-i faci pe copii să bea apă? Spune-ne și nouă în comentarii, sunt convinsă că sunt multe alte soluții și practici efective.

You may also like

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.