STIL DE VIAȚĂ

Tu cât de hidratat ești? Află cum să verifici

De cât de hidratat ești depinde nu numai sănătatea dar și starea de spirit. Să bei apă 2 litri pe zi, o recomandare ce probabil s-a întipărit în mintea multora dintre noi, poate fi insuficient de multe ori. În funcție de mai mulți factori, precum dieta alimentară, calitatea apei sau umiditatea și temperatura aerului înconjurător, nivelul de activitate fizică și transpirația, cantitatea de apă de care corpul nostru are nevoie poate varia.

Dar cum poți afla dacă ai băut suficient? Dacă numărul de 8-10 pahare pe zi nu este o certitudine a unei hidratării optime, atunci ce?

Zilnic, în condițiile normale și sănătoase  ale vieții noastre, eliminăm apă nu numai când urinăm sau când transpirăm, ci și prin respirație și fecale. În caz de probleme gastrointestinale, apa se poate pierde prin vomă și diaree. În cazul accidentelor și a altor probleme de sănătate, apă se poate pierde direct prin pierderea de sânge, deci hemoragie.

Dar și când avem febră pierdem mai multă apă, sau când luăm pastile sau ceaiuri diuretice ori anumite medicamente. În acest articol nu fac referire la cazurile de boală, dacă suferi de deshidratare din una din cauzele enumerate mai sus, ia legătura cu doctorul tău sau cu spitalul de urgență. Articolul de față ți se adresează dacă ești sănătos și ești interesat să știi cum poți fi și mai sănătos.

Uite aici 3 idei simple prin care poți testa chiar acum cât de hidratat ești.

1. Vezi cât de hidratat ești după culoare urinei

Mergi chiar acum la baie și golește-ți vezica. Ce culoare are urina ta? Nu are deloc culoare? Sau e galbenă deschis? Felicitări, primul test arată că ești destul de hidratat! Galben închis, ambră? Maronie? Roșiatică? Ups…

Când faci aprecierea culorii, ține cont și de apa care era în vasul de WC care a diluat urina și, implicit culoarea ei. Sau poți urina direct într-un borcan, pentru o ”măsurare” mai exactă. Ca regulă de bază, cu cât este mai transparentă și fără culoare, cu atât mai bine. Cu cât culoarea urinei este mai închisă, cu atât ești mai deshidratat și trebuie să iei măsuri mai rapid.

Dacă urina de dimineață este închisă la culoare, nu te speria, e normal după o noapte în care corpul nu a primit apă. Totuși, încearcă să bei apă în timpul nopții când te trezești să mergi la baie, câteva guri ajută, vei vedea cum culoare de dimineață este mai deschisă. Sunt oameni care toată viața, după urinare, nu au văzut în WC altă culoare decât galben foarte închis.

Dacă acesta este cazul tău, suferi de deshidratare cronică și unele schimbări în alimentația ta și în modul în care privești apa trebuie făcute. În acest articol găsești idei care să te ajute să bei mai multă apă.

cât de hidratat ești

2. Verifică cât de hidratat ești după frecvența urinării

Până la proba anterioară, când a fost ultima dată când ai urinat? Nu mai ții minte? Ideal este la fiecare două ore când ești treaz și o dată sau de două ori noaptea. Sunt oameni care preferă să nu bea apă seara chiar dacă le e foarte sete ca să nu meargă la toaletă noaptea.

O persoană sănătoasă cu un somn bun nu ar trebui să aibă probleme în a adormi la loc după vizitele nocturne la WC. Apa ajută rinichii să elimine deșeurile din sânge, toxine metabolice sau toxine endogene. Dacă nu ești suficient de hidratat ca să ajuți rinichii să facă această filtrare periodică, pui stres pe ei dar și păstrezi deșeuri în corp în mod nenecesar.

Plus că o concentrație mare de urină înseamnă și concentrație mare de minerale în rinichi – rinichii nu filtrează sângele doar de deșeuri, ci și de minerale –  lucru care favorizează acumulare de pietre. Deci urinare consistentă și frecventă iar rinichii îți vor mulțumi.

3. Vezi cât de hidratat ești după cantitatea de urină

Dacă urinezi închis la culoare și rar, deja știi că ești deshidratat. Dar dacă mai ai dubii, atunci măsoară cantitatea de urină pe parcursul a 24 de ore. O metodă simplă este când mergi la WC să urinez în același borcan și după 24 de ore vezi câtă s-a strâns. Trebuie să fie peste 1 litru pe zi.

Deshidratarea apare când elimini mai multe lichide decât cele pe care le dai corpului, deci fii atent și la câte lichide ai mâncat (da, și lichidele se mănâncă). Dacă știi că tu bei constant pentru 2 litri pe zi și mai mănânci și vreun kilogram de fructe și legume proaspete iar la testul ăsta îți iese cantitatea de urină sub 1,5 litri, nu te panica, nu înseamnă că ai retenție de lichide.

Cum am zis mai sus, noi eliminăm lichide, în mon natural, prin transpirație, respirație, fecale și urină. În condițiile unui individ sănătos, bine hidratat, ideal este ca aportul de lichide să fie egal cu eliminările. Stai liniștit, nu trebuie să cântărești fecalele, transpirația sau să ajungi la formule avansate pentru calcularea apei din respirație.

Setea nu este cel mai fiabil indicator că trebuie să bei apă. Când setea se instalează, deja suntem ușor deshidratați. Printre măsurile preventive este introducerea în alimentația a unei cantități mai mari de fructe și legume proaspete.

Alta este hidratarea constantă cu apă pe parcursul zilei, de dimineață după trezire, înainte de mese, între mese și seara, înainte de culcare. Cafeaua, ceaiurile și băuturile carbogazoase sunt diuretice, deci elimină mai multă apă din corpul nostru decât aduc, deci la final, deshidratează. După o cană de cafea poți vedea că faci mai mult pipi decât ai băut.

Dacă ești deshidratat, simpla apă nu este suficientă pentru rehidratare. Când pierdem apă, prin urinare, transpirație, fecale, pierdem și minerale. Pentru deshidratare ușoară (urină galbenă) este suficient să crești cantitatea de fructe și legume proaspete în dietă.

Citește acest articol dacă ai nevoie de idei practice despre cum să mănânci mai multe fructe și legume proaspete.

cat de hidratat esti

O deshidratare ușoară poate cauza uscăciunea gurii, mirosul urât al gurii, constipația, durerile de cap, oboseala, lipsa de energie, senzația de slăbiciune în picioare.

Deshidratare moderată (urină de culoare ocru) face pielea uscată și palidă, ochii scufundați, dă amețeală și crampe musculare, etc.

O deshidratare severă (urină de culoarea maro închis sau roșu) cauzează confuzie, dezorientare, letargie, iritabilitate, buze albastre, puls rapid.

Dacă ți-a ieșit că ai deshidratere moderată sau severă și experimentezi una sau mai multe din aceste stări, nu mai sta să citești, mergi la doctor.

După cum vezi, un nivel impropriu de hidratare în corp poate cauza o largă gamă de afecțiuni, de cât de hidratat ești depinde starea ta de bine. Tu unde întâmpini cele mai multe provocări în a rămâne hidratat pe parcursul zilei?

You may also like

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.