1. OVĂZ LA MICUL DEJUN
![](https://jeaninavlad.ro/wp-content/uploads/2020/05/oatmeal-3-1-680x1024.jpg)
foto: cookingclassy.com
![](https://jeaninavlad.ro/wp-content/uploads/2020/05/daria-nepriakhina-0gya0UbwPs-unsplash-1024x732.jpg)
foto: Daria Nepriakhina – Unsplash
![](https://jeaninavlad.ro/wp-content/uploads/2020/05/AN491-Oats-732x549-thumb.jpg)
- Mangan: 200% din DZR (doza zilnică recomandată)
- Fosfor: 58% din DZR
- Seleniu: 53% din DZR
- Zinc: 45% din DZR
- Magneziu: 44% din DZR
- Cupru: 43% din DZR
- Fier: 23% din DZR
- Potasiu: 7% din DZR
- Calciu: 5% din DZR
- Vitamina B1: 32% din DZR
- Vitamina B5: 16% din DZR
- Vitamina B2: 9% din DZR
- Vitamina B3: 8% din DZR
- Vitamina B6: 7% din DZR
- Vitamina B9: 8% din DZR
- Carbohidrați: 21% din DZR
- Fibre: 34% din DZR
- Grăsimi: 40% din DZR
- Omega 3: 9% din DZR
- Omega 6: 18% din DZR
- Proteine: 37% din DZR
![](https://jeaninavlad.ro/wp-content/uploads/2020/05/proteine-in-100-g-ovaz-cronometer.com_.jpg)
Captură de pe site-ul cronometer.com pentru 100 g fulgi uscați de ovăz
Așadar, ți se pare ție că ovăzul este deficitar la capitolul aminoacizi esențiali? Exact, nici mie. Sfatul me este să uiți de proteine, orice plantă are un profil complet de aminoacizi esențiali, fie că e fruct, frunză, găunte ori rădăcină.
Nu există deficiență de proteine în plante, așadar nu va exista nicio deficiență de proteine în dieta ta bogată în plante. Cât timp ai grijă să mănânci suficiente calorii zilnic o să întrunești necesarul corpului tău de proteine. Fără probleme.
În concluzie
Fulgii de ovăz sunt o opțiune sănătoasă, foarte nutritivă, delicioasă și rapid de pregătit pentru micul dejun, prânz și chiar la cină. Nu există un moment nepotrivit în zi pentru a-ți hrăni corpul.
2. LAPTELE DIN CASTRONUL DE LA MICUL DEJUN
![](https://jeaninavlad.ro/wp-content/uploads/2020/05/plant-based-milk-drink-promo-1024x538.jpg)
![](https://jeaninavlad.ro/wp-content/uploads/2020/05/bottles-of-plant-based-milk-1.jpg)
În concluzieBea băuturi vegetale din soia, ovăz, orez, grâu, nuci, migdale, alune, susan, etc. în loc de laptele muls de la animale (și variantele lor de iaurt).Aceste băuturi vegetale au minerale, vitamine, antioxidanți, carbohidrați, acizi grași și proteine în cantități optime pentru nutriția noastră.Plus că sunt total lipsite de nutrienți dăunători corpului nostru precum lactoza, cazeina, IGF-1, colesterol, grăsimi saturate, etc.
3. UITĂ TOT CE AI CREZUT DESPRE GUSTĂRI
![](https://jeaninavlad.ro/wp-content/uploads/2020/05/curmale-1024x585.jpg)
![mai multe plante](https://jeaninavlad.ro/wp-content/uploads/2020/05/Datiles-500x333-1.jpg)
În concluzieAlege fructe dulci, precum curmalele, pentru gustările dintre mese sau de fiecare dată când poftești la dulciuri.Cu cât un fruct este mai dulce cu atât îți dă mai multă energie și sațietate și cu atât te ține mai departe de alegeri nesănătoase la masă și între mese.